Article / 30 May 2016 at 6:59 GMT

Εμπορεύματα: Κίνδυνος για μεγαλύτερη διόρθωση στο πετρέλαιο

Head of Commodity Strategy / Saxo Bank
Denmark
  • Ο κλάδος εμπορευμάτων παραμένει σχεδόν αμετάβλητος για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα
  • Η αδυναμία του κλάδου ενέργειας και των πολύτιμων μετάλλων αντισταθμίστηκε από τα κέρδη που κατέγραψαν τα γεωργικά εμπορεύματα και τα βιομηχανικά μέταλλα
  • Το πετρέλαιο σημείωσε μικρή εβδομαδιαία άνοδο αλλά δεν κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από τα 50 USD/βαρέλι
Opec
Μειώνεται συνεχώς η σημασία του ΟΠΕΚ. Καμία σημαντική απόφαση δεν αναμένεται στις 5 Ιούνιου. Φωτογραφία: iStock

του Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων, Saxo Bank

Ο κλάδος των εμπορευμάτων κυμάνθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα για δεύτερη εβδομάδα. Η αδυναμία του κλάδου ενέργειας και ιδιαίτερα των πολύτιμων μετάλλων αντισταθμίστηκε από τα κέρδη που κατέγραψαν οι κλάδοι γεωργικών εμπορευμάτων και βιομηχανικών μετάλλων.

Καθ' όλη τη διάρκεια του Μαΐου, τα πολύτιμα μέταλλα, περιλαμβανομένης της πλατίνας και του παλλαδίου, υποχωρούν, καθώς η ενίσχυση του δολαρίου και το ανανεωμένο ενδιαφέρον για την αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ έχουν ενεργοποιήσει την πολυαναμενόμενη διόρθωση και το κλείδωμα κερδών.

Ο κλάδος ενέργειας παρουσίασε διακυμάνσεις, με το φυσικό αέριο να υποχωρεί λόγω της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη αύξησης των αποθεμάτων. Οι απώλειες αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από μια ακόμη —αν και μικρή— εβδομαδιαία αύξηση που σημείωσε το αργό πετρέλαιο. Τόσο το αργό πετρέλαιο WTI όσο και το Brent τελικά κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο των 50 USD / βαρέλι. Δεδομένου όμως του περιορισμένου ενδιαφέροντος για περαιτέρω ενίσχυση της τιμής τους, το κλείδωμα κερδών και κάποιες τεχνικές πωλήσεις ώθησαν τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα.

One week sector performance
  
Ο αγροτικός κλάδος κατέγραψε ισχυρά κέρδη και έχει σημειώσει ράλι τις έξι από τις τελευταίες επτά εβδομάδες. Οι πλημμύρες και οι ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα της σοδειάς στην Αργεντινή έχουν οδηγήσει σε ράλι το αλεύρι σόγιας, το οποίο, από τις αρχές Απριλίου, έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 50%. Αυτή η εξέλιξη δεν έχει στηρίξει μόνο τα ΣΜΕ σόγιας, αλλά και άλλα γεωργικά προϊόντα όπως το καλαμπόκι. Η ζάχαρη κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014 και η ανοδική διάσπαση του ορίου των 17 σεντ / λίμπρα βοήθησε να περιοριστεί η νευρικότητα των εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων οι οποίες διατηρούν έκθεση ρεκόρ σε θέσεις αγοράς της γλυκαντικής ουσίας.

Τα βιομηχανικά μέταλλα σημείωσαν άνοδο, κυρίως λόγω του χαλκού, ο οποίος έλαβε ώθηση από τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ και την εκτόνωση των ανησυχιών για την Κίνα. Η άνοδος του χαλκού ενισχύθηκε επίσης από την κάλυψη θέσεων πώλησης, καθώς τις προηγούμενες δύο εβδομάδες μεγάλες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων άλλαξαν τις θέσεις τους από καθαρές θέσεις αγοράς σε θέσεις πώλησης.

Το σιδηρομετάλλευμα συνέχισε να παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις και υποχώρησε κάτω από τα 50 USD / τόνο, παρόλο που μόλις πριν πέντε εβδομάδες βρισκόταν στα 70 USD / τόνο. Εκείνη την περίοδο, έσκασε με φαντασμαγορικό τρόπο η κερδοσκοπική φούσκα στο Χρηματιστήριο ΣΜΕ της Σαγκάης (Shanghai Futures Exchange). Οι εταιρείες εξόρυξης συνεχίζουν να αυξάνουν την παραγωγή τους και κατ' επέκταση την προσφορά, ωστόσο η ζήτηση από τους Κινέζους παραγωγούς χάλυβα έχει πλέον επιβραδυνθεί.

One week performancesΔοκιμάζεται το ράλι του αργού πετρελαίου

Την περασμένη εβδομάδα, το αργό πετρέλαιο κατάφερε τελικά να φτάσει και να διασπάσει το ψυχολογικό όριο των 50 USD/βαρέλι. Το όριο αυτό αποτελούσε το σημείο αναφοράς των επενδυτών και, σε συνδυασμό με τις πολλαπλές ακούσιες διαταραχές της προσφοράς, παρείχε στήριξη στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που η συνήθης ισχυρή αρνητική συσχέτισή του με το δολάριο διακόπηκε και το πετρέλαιο συνέχισε να ενισχύεται παρά τα εμπόδια που δημιουργούσε η ανάκαμψη του δολαρίου.

Ωστόσο, μόλις διέσπασε το όριο των 50 USD/βαρέλι, η απουσία συνέχειας στις εντολές αγοράς, τόσο στο αργό πετρέλαιο WTI όσο και στο Brent, προκάλεσε ανησυχία και σύντομα εμφανίστηκαν οι πωλητές. Οι ενδείξεις ότι οι παραγωγοί εντείνουν τις κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου έχουν αυξήσει τον «κίνδυνο» για ενδεχόμενη σταθεροποίηση ή και επαναφορά της παραγωγής των παραγωγών υψηλού κόστους χάρη στις υψηλότερες τιμές.

Επομένως, είναι πρώιμο να κρίνουμε εάν η πτώση σηματοδοτεί μια βραχυπρόθεσμη κορυφή στην αγορά. Εδώ και αρκετές εβδομάδες, η ανοδική δυναμική του αργού πετρελαίου ήταν ισχυρή, κυρίως χάρη στη θεμελιώδη στήριξη που έλαβε από τις πολλαπλές διαταραχές της προσφοράς, οι οποίες, έστω και προσωρινά, βοήθησαν στην εξισορρόπηση της αγοράς.

Την εβδομάδα που έληξε στις 17 Μαΐου, οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων αύξησαν τις ανοδικές τοποθετήσεις τους και στα δύο είδη αργού πετρελαίου κατά 75 εκατ. βαρέλια. Η συνδυαστική θέση αγοράς των 650 εκατ. βαρελιών την οποία διατηρούν αυτοί οι επενδυτές δεν απέχει πολύ από το επίπεδο ρεκόρ του Απριλίου. Η αύξηση των κερδοσκοπικών θέσεων αγοράς σε συνδυασμό με τις αρνητικές τεχνικές παρατηρήσεις, τη σταθεροποίηση του αριθμού των μονάδων εξόρυξης στις ΗΠΑ και τα εποχικά αδύναμα περιθώρια των διυλιστηρίων ενέχουν τον κίνδυνο ενεργοποίησης μεγαλύτερης διόρθωσης.

Το αργό πετρέλαιο WTI ενισχύεται εντός του σχηματισμού ανοδικής σφήνας (ascending wedge), όμως η αδυναμία διατήρησης της τιμής άνω των 50 USD/βαρέλι πιθανόν να οδηγήσει σε τεχνική διόρθωση. Σε αυτή την περίπτωση, το αργό πετρέλαιο αρχικά θα υποχωρήσει στο κατώτατο σημείο της σφήνας στα 47 USD/βαρέλι, ενώ τυχόν διάσπαση του σημείου αυτού θα μπορούσε να επεκτείνει την πτωτική κίνηση στο κατώτατο σημείο της ανοδικής πορείας που ξεκίνησε μετά το χαμηλό Φεβρουαρίου, σήμερα στα 45 USD/βαρέλι.

WTI Crude oil
 Πηγή: SaxoTraderGO

Η συνάντηση του ΟΠΕΚ μάλλον θα αποβεί άκαρπη

Η 167η συνάντηση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου στη Βιέννη αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, εάν αναλογιστεί κανείς το ράλι τιμών που σημείωσε το πετρέλαιο μετά την αποτυχημένη συνάντηση στη Ντόχα, η επικείμενη συνάντηση μάλλον δεν έχει και μεγάλη σημασία. Δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση, καθώς δεν απαιτείται καμία απόφαση.

Ο ΟΠΕΚ δεν βρίσκεται πια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αγοράς, καθώς πέραν από κάποιες προφορικές παρεμβάσεις δεν έχει προχωρήσει σε κινήσεις στήριξης της ανάκαμψης των τιμών. Αντιθέτως, οι πολυάριθμες και κρίσιμες διαταραχές της προσφοράς αδιαμφισβήτητα βοήθησαν στην εξισορρόπηση της αγοράς και ώθησαν την τιμή σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που θα αναμέναμε στο τρέχον στάδιο της ανάκαμψης.

Ο ΟΠΕΚ καλό θα είναι να ασχοληθεί με το πετρέλαιο αντί να επιτρέπει στην πολιτική και τις τοπικές διαφωνίες να στέκονται εμπόδιο στις εργασίες του. Ο νέος υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να επαναλάβει τη σκληρή γραμμή που τήρησε η χώρα και στην αποτυχημένη συνάντηση στην Ντόχα. Ωστόσο, πώς θα την εφαρμόσει, ειδικά με το Ιράν, μένει να αποδειχθεί.

Η αναδόμηση της φήμης του καρτέλ θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα. Ο δυνητικός αντίκτυπός του στην αγορά εξαρτάται από το εάν θα το επιτύχουν ή όχι.

Ο χρυσός αναζητάει στήριξη στη ζήτηση για διαπραγματεύσιμα προϊόντα (ΕΤΡ)

Τις τελευταίες μέρες, τα πολύτιμα μέταλλα έχουν υποστεί πλήγμα από την έντονα επιθετική ρητορική διαφόρων μελών της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC). Ως εκ τούτου, πληθαίνουν οι προβλέψεις για αύξηση των επιτοκίων και το δολάριο επωφελείται από τις εξελίξεις.

Η διάθεση ανάληψης κινδύνου στις μετοχές και η συνεχής στήριξη του δολαρίου, σε συνδυασμό με την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, έχουν συνεισφέρει στη δημιουργία ενός δύσκολου περιβάλλοντος για τα πολύτιμα μέταλλα, και ειδικά για τον χρυσό. Για πρώτη φορά από την έναρξη του ισχυρού ράλι τον Ιανουάριο, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του ράλι και την ικανότητα του χρυσού να βρει στήριξη.

Η επενδυτική ζήτηση για τον χρυσό, ιδιαίτερα μέσω διαπραγματεύσιμων προϊόντων, παρέμεινε ισχυρή αυτόν τον μήνα, τουλάχιστον έως την περασμένη Πέμπτη, οπότε καταγράφηκε μικρή μείωση. Εντούτοις, αυτή την περίοδο, οι συνολικές συμμετοχές έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 5%, ενώ η τιμή του χρυσού έχει υποχωρήσει κατά 5,5%.

Gold demandΔηλαδή, οι επενδυτές θεώρησαν την πτώση της τιμής ως ευκαιρία να αυξήσουν την έκθεσή τους με την πεποίθηση ότι η μακροχρόνια κατεύθυνση συνεχίζει να είναι ανοδική.

Από την άλλη πλευρά, οι πρόσφατες πωλήσεις μάλλον οφείλονται σε κινήσεις των hedge funds μέσω ΣΜΕ. Οι θέσεις που κατέχει αυτή η ομάδα επενδυτών πιθανότατα έχει αυστηρές εντολές Stop, και χωρίς υποκείμενο κίνδυνο προς αντιστάθμιση, αυξάνουν και μειώνουν τις θέσεις τους σύμφωνα με τη συμπεριφορά της αγοράς.

Κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, αύξησαν τις καθαρές θέσεις αγοράς τους σε ΣΜΕ και δικαιώματα προαίρεσης κατά 26%. Δεδομένων των ελάχιστων μεταβολών που σημειώθηκαν κατά τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, οι θέσεις αυτές είναι πλέον αρνητικές και πιθανότατα προχώρησαν σε προσαρμογές.

Μετά την περαιτέρω υποχώρηση της περασμένης εβδομάδας, η προσοχή έχει πλέον στραφεί στα σημαντικότερα επίπεδα οπισθοδρόμησης. Προκειμένου αυτή η κίνηση να θεωρηθεί προσωρινή διόρθωση, το επίπεδο στήριξης θα πρέπει να διαμορφωθεί, κατά προτίμηση, άνω των 1.205 USD/ουγγιά. Τυχόν μεγαλύτερη διόρθωση στα 1.175 USD/ουγγιά θα ήταν αποδεκτή, ωστόσο τυχόν επιστροφή στο επίπεδο των 1.145 USD/ουγγιά θα σηματοδοτούσε την επανεξέταση της στρατηγικής.

Spot gold with retracement levels
 Πηγή: SaxoTraderGO
 
Όσο οι προσδοκίες σχετικά με τα επιτόκια των ΗΠΑ προσαρμόζονται σε υψηλότερα επίπεδα και συνεχίζεται η ανάκαμψη του δολαρίου, ο χρυσός θα αντιμετωπίζει δυσκολίες. Ωστόσο, λόγω των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, των αρνητικών αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, του ενδεχόμενου εμφάνισης πληθωρισμού και των κινδύνων που απορρέουν από επικείμενα γεγονότα, η υφιστάμενη υποχώρηση φαίνεται να είναι μια υγιής διόρθωση εντός της θεμελιωμένης ανοδικής τάσης.

Ο Ole Hansen είναι Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank. Ο λογαριασμός του στο Twitter προτάθηκε από το MarketWatch ως ένας από αυτούς που πρέπει να παρακολουθούν οι επενδυτές το 2016.


– επιμέλεια από την Clare MacCarthy
2y
John Roberti John Roberti
dear Ole, do you have information regarding the restart of oil production in Alberta after the fire? thanks in advance.
2y
bparkes19 bparkes19
John let me ask you a couple questions.
1) why would you waste your time asking a European economist about Alberta wild fire and restarting oil production? He has no clue. The provincial govt in Alberta has no clue...why would Ole?

2) Why would you ask any European for financial advice? Think about it... The US had a housing bubble and Europe imploded. European financial people were so stupid they bought America's garbage and imported the crisis. any European should be traded against. They signed the Washington Agreement and sold their gold into a bull market prior to the housing bubble. The continent swapped their gold gold for US derivatives.

3) Why not ask Saxo for a third party analysis of their blabber? Do you know why it's not posted?

Asking a European for financial advice is like asking a moron for directions.

Ole is no different. This firm said sell oil and other commodities at the start of March. S&P Dow Jones said commodities had the best month in 10 years in March.
2y
bparkes19 bparkes19
This firm will close in 2018. Post your P&L on recommendation to prove me wrong! I dare you.
2y
bparkes19 bparkes19
Name that innovative European company. What is the name of that great Euro tech co? Volkswagen and Mercedes had to lie about emissions to compete. France strikes over rain. Taking advice from Europeans is the worst mistake anybody can make. The only thing Europeans can do is argue about the proper size of vegetables. They can't pay their own defense bills. Their ex-colonies attack them. The smart and hard working with ambition moved to North America centuries ago. All that is left is the inbred ex-nobility. This is why no Euro co is cutting edge. Sorry to be harsh but it's true.
2y
bparkes19 bparkes19
Don't cry...but you will. Just like the flopping in soccer. The sport where effeminate me chase each other around.

Disclaimer

The Saxo Bank Group entities each provide execution-only service and access to Tradingfloor.com permitting a person to view and/or use content available on or via the website is not intended to and does not change or expand on this. Such access and use are at all times subject to (i) The Terms of Use; (ii) Full Disclaimer; (iii) The Risk Warning; (iv) the Rules of Engagement and (v) Notices applying to Tradingfloor.com and/or its content in addition (where relevant) to the terms governing the use of hyperlinks on the website of a member of the Saxo Bank Group by which access to Tradingfloor.com is gained. Such content is therefore provided as no more than information. In particular no advice is intended to be provided or to be relied on as provided nor endorsed by any Saxo Bank Group entity; nor is it to be construed as solicitation or an incentive provided to subscribe for or sell or purchase any financial instrument. All trading or investments you make must be pursuant to your own unprompted and informed self-directed decision. As such no Saxo Bank Group entity will have or be liable for any losses that you may sustain as a result of any investment decision made in reliance on information which is available on Tradingfloor.com or as a result of the use of the Tradingfloor.com. Orders given and trades effected are deemed intended to be given or effected for the account of the customer with the Saxo Bank Group entity operating in the jurisdiction in which the customer resides and/or with whom the customer opened and maintains his/her trading account. When trading through Tradingfloor.com your contracting Saxo Bank Group entity will be the counterparty to any trading entered into by you. Tradingfloor.com does not contain (and should not be construed as containing) financial, investment, tax or trading advice or advice of any sort offered, recommended or endorsed by Saxo Bank Group and should not be construed as a record of ourtrading prices, or as an offer, incentive or solicitation for the subscription, sale or purchase in any financial instrument. To the extent that any content is construed as investment research, you must note and accept that the content was not intended to and has not been prepared in accordance with legal requirements designed to promote the independence of investment research and as such, would be considered as a marketing communication under relevant laws. Please read our disclaimers:
- Notification on Non-Independent Invetment Research
- Full disclaimer

Check your inbox for a mail from us to fully activate your profile. No mail? Have us re-send your verification mail